Gecombineerde leefstijl interventie
1. Een GLI-programma
Door RIVM erkende GLI’s worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als voldaan wordt aan de geldende criteria*:
- BMI >30;
- BMI >25 in combinatie met een vergrote buikomvang(≥ 102 cm bij mannen en ≥ 88 cm bij vrouwen) en/of co-morbiditeit(en) (artrose, slaapapneu, DM2, cardiovasculaire aandoeningen).
*deze criteria moeten nog door het Zorginstituut NL aangepast worden aan de herziene richtlijn overgewicht en obesitas 2023
Deze vorm van een GLI is een vast zorgprogramma met een vaste vorm en inhoud en wordt (meestal) in groepsverband aangeboden.
Advies indicatiestelling GLI programma: Een GLI programma in groepsverband is de eerste keuze qua vorm; het leren van en met elkaar kan als stimulerend worden ervaren
Extra paramedische begeleiding naast een vergoede GLI (basis GLI met aanvullende zorg) is te adviseren:
- indien de zorgvraag meer is dan algemene voedingsadviezen volgens de Richtlijn Goede Voeding (Schijf van 5) van het Voedingscentrum. Inzet van een diëtist is dan wenselijk: www.artsenwijzerdietetiek.nl.
- als er meer deskundige informatie nodig is dan de algemene Beweegrichtlijn (zorgmodule bewegen) of meer deskundige begeleiding nodig is bij aanpassing van gedrag. Inzet van een oefen-/fysiotherapeut, en/of psychologische ondersteuning is dan wenselijk.
De vergoeding van deze extra begeleiding is zoals geregeld in de Zorgverzekeringswet (ZvW): diëtist voor 3 uur/jaar uit de basisverzekering; beweeg(zorg)professional en psycholoog worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Het kan zijn dat de betreffende cliënt/patiënt naast het vergoede GLI-programma al begeleiding krijgt vanuit een van de ketenzorgprogramma’s: DM2, vasculair risicomanagement of COPD. Indien dat het geval is, loopt de financiering van de inzet van de extra benodigde zorgprofessional vanuit deze ketenzorg.
Algemeen advies indicatiestelling basis GLI met aanvullende zorg:
- Voldoende motivatie tot gedragsverandering
- ≥25 BMI <35 kg/m2 in combinatie met comorbiditeit.
2. Een Individuele (modulaire) GLI
Deze GLI wordt nog niet vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Bij deze vorm van een GLI krijgt de cliënt/patiënt een volledige individuele begeleiding die bestaat uit alleen die componenten van een GLI waarbij optimalisatie nodig is. Bijvoorbeeld als betreffende cliënt/patiënt al optimaal beweegt, maar nog niet voldoende kennis van optimale gezonde voeding heeft, dan is bijvoorbeeld alleen gedragsverandering nodig aangaande voeding. Ook hierbij zijn de drie kenmerkende GLI componenten (voeding, beweging en gedrag) altijd op elkaar afgestemd (samenhang), hetgeen kenmerkend is voor een GLI. Hiervoor kan afstemming van en met meerdere professionals nodig zijn. Deze vorm van GLI is flexibel qua duur, frequentie en intensiteit en aangepast aan de behoefte en mogelijkheden van de betreffende cliënt/patiënt. Deze vorm van een GLI kan korter duren dan een GLI programma.
Advies indicatiestelling individuele (modulaire) GLI:
- Indien cliënt/patiënt begeleiding nodig heeft middels een GLI waarin focus nodig is op slechts 1 of 2 GLI componenten, omdat de andere component(en) al geoptimaliseerd is (zijn). Hierbij worden de drie componenten (voeding, beweging en gedrag) wel altijd op elkaar afgestemd en kan afstemming van en met meerdere professionals nodig zijn.
- Indien cliënt/patiënt (aanzienlijk) meer baat zal hebben bij flexibele afgepaste individuele begeleiding, dan in een groep met vast programma.